Eesti targa elektroonika ekspordi klaster ESTRONICS tegutseb suurema lisandväärtusega ekspordi nimel

Eesti targa elektroonika ekspordi klaster ESTRONICS tegutseb eesmärgiga viia Eestis arendatud elektroonikatooted maailmaturule. Klastri partnerid katavad kogu toote elutsükli alates disainist kuni lõpptoote turustamise ja masstootmiseni. Seeläbi suudetakse katta kogu tarneahelat ja konkureerida rahvusvaheliste kontsernidega. Eesmärgiks on kasvatada klastrisse kuuluvate ettevõtete ekspordikäivet 2019. aastaks ligi 75% võrra ja lisandväärtust töötaja kohta 80% võrra. Klastri tegevust toetatakse järgmise kolme aasta jooksul Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) klastriprogrammist, mida rahastatakse Euroopa Regionaalarengu Fondist.

Klastri juhtpartneri, Eesti Elektroonikatööstuse Liidu ja klastri tegevjuhi Arno Kolgi sõnul on elektroonikatööstus Eesti majanduse üks suurimaid tööstusharusid nii käibe kui ekspordimahu poolest.

„Valdava osa sektori käibest moodustavad ettevõtted, kes pakuvad masstootmise teenust. Samas puudub Eesti ettevõtetel täna võimekus pakkuda välisturgudel suuremas mahus arendusteenuseid ja omatooteid, mistõttu keskendub klaster ekspordikäivet ja lisandväärtust suurendavatele ühistele arendus- ja müügitegevustele,“ lisas Kolk.

Klastri eesmärgiks on viia Eesti elektroonikaarendajad maailmakaardile ning seeläbi kinnistada Eesti kui tugeva tööstus- ja IKT riigi kuvandit. Esimeste tegutsemiskuude jooksul on klaster loonud kontaktid Soome ja Rootsi koostööpartneritega ning selle koostöö tulemusel on sõlmitud või töös esimesed lepingud. Järgneval poolaastal laiendatakse ühistegevusi mujale Põhjamaadesse ja Saksamaa suunale. Lisaks tutvustab ESTRONICS klastrit ja oma partnereid 2-3. juunil Tallinnas toimuval rahvusvahelisel konverentsil „Industry 4.0“.

ESTRONICS-i tegevuste hulka kuuluvad lisaks toodete ja teenuste ühisele ekspordile ka klastri partneritele vajaliku tööjõu arendamine läbi seminaride ja tööpraktika. Ettevõtete ja teadusasutuste koostöö tulemusel peaks kahekordistuma tipptasemel inseneride hulk partnerettevõtetes ja seeläbi suurenema Eesti elektroonikatööstuse võimekus tipptasemel tehnoloogiate arendamiseks.

Ettevõtetest kuuluvad klastrisse Artec Design, CoreGrow, Estrotech, advokaadibüroo GLIMSTEDT, Interconnect Product Assembly, Krakul, Rantelon, Teadusmosaiik, TECH Group, Tehnolabor, THE Systems, Thinnect, Wazombi Labs. Teadusasutustest on kaasatud Tartu Ülikool ja Tallinna Tehnikaülikool, kus asub parim elektroonikaalane kompetents ning Eesti Kunstiakadeemia, kes pakub klastri partneritele eelkõige tootearenduse ja disainialast ekspertiisi. Lisaks Elektroonikatööstuse Liidule kuulub klastrisse Eesti Plastitööstuse Liit, kelle liikmetega tehakse koostööd elektroonika ja plasti integreerimisel omatoodetes.

Lisainfo:

Arno Kolk
ESTRONICSi tegevjuht
Arno.kolk@estonianelectronics.eu
www.estronics.eu

Uudise väljastas Eesti Elektroonikatööstuse Liit.