Liikmesettevõtete innovatsioonipotentsiaali tõstmine

 

Aastal 2019 käivitus sihtasutuse Eesti Teadusagentuur (ETAg) programmi RITA 7 toetusega arendusnõunike ametikohtade loomine erialaliitudes eesmärgiga liidu ja selle liikmete teadus- ja arendustegevuse ning innovatsiooni alast võimekust ja teadlikkust tõsta. RITA on Euroopa Regionaalarengu Fondist toetatav programm, mille eesmärk on suurendada riigi rolli teaduse strateegilisel suunamisel ning teadus- ja arendusasutuste võimekust ühiskondlikult oluliste uuringute läbiviimisel. Programmi kaudu rahastab ETAg riigi vajadustest lähtuvaid sotsiaal-majanduslike eesmärkidega rakendusuuringuid.

Eesti Elektroonikatööstuse Liit (EETL) pidas vajalikuks ETAg poolt pakutud võimaluse ärakasutamist oma liikmete innovatsioonipotentsiaali tõstmiseks ning korraldas konkursi, mis lõppes arendusnõuniku palgale võtmisega kolmeaastaseks projektiks alates jaanuarist 2020. Arendusnõuniku tegevuse eesmärgiks on EETL ja selle liikmete teadus- ja arendustegevuse ning innovatsiooni alase võimekuse ja teadlikkuse tõstmine, mille saavutamiseks on ette nähtud järgmised tegevused:

  • Erialaliidu ja selle liikmete teadus- ja arendustegevuse (TA) vajaduse kaardistamine keskpikas perspektiivis (3–5 aastat) ning pikas perspektiivis (üle viie aasta);
  • Erialaliidu nõustamine teadus- ja arendustegevust puudutavates küsimustes, sh. valdkonna ettevõtete TA tegevuse koordineerimine ning sisendi andmine valdkondlike strateegiate koostamiseks, koolituste ja seminaride korraldamine, ettevõtete TA vajaduste väljaselgitamine, TA mahukate lahenduste otsimise koordineerimine, teavitamine valdkonnas tehtud uuringutest, koostöö arendamine TA asutustega;
  • Sektorite ülese ja rahvusvahelise koostöö korraldamine, sh. valdkonna esindamine rahvusvahelistes TA algatustes (Horizon Europe, Digital Europe, InvestEU); osalemine valdkondade üleste seminaride korraldamisel, valdkonna rahvusvaheliste ja siseriiklike TA koostöövõimaluste kaardistamine ja vahendamine;
  • Valdkonna ettevõtete toetamine TA tegevuste elluviimisel, sh. ettevõtjate teadlikkuse tõstmine olemasolevatest rahastusmeetmetest ja ettevõtete nõustamine.

Esimese sammuna innovatsiooniteadlikkuse tõstmiseks algas paljudest allikatest pärineva elektroonikavaldkonna teadus- ja arendustegevusega seonduva informatsiooni analüüs ning levitamine liikmetele elektronposti teel, millest kujunes välja iganädalane infokiri. 

Eesti elektroonikatööstussektori kaardistamist ettevõtete teadus- ja arendustegevuse (TA) seisu ja sektori vastavate tulevikuvajaduste väljaselgitamiseks TA suundadel teostatakse ETAg, EAS ja MKM poolt antud suuniste alusel eelkõige Liidu liikmete põhjal, kes on sektori iseloomustamiseks küllaldaselt esinduslikud nii ettevõtete liikide, tegevusalade kui käibemahtude poolest. Jaanuaris 2020 alanud uuring viiakse läbi valdavalt ettevõtete pädevate esindajate intervjueerimise vormis, mida korraldab Liidu arendusnõunik. Selle käigus kogutakse ettevõtetelt ka tagasisidet tulevaste poliitikate kujundamiseks ja ettevõtlussektori parendamiseks. Lõpparuande valmimistähtajaks on hiljemalt aasta 2021 lõpp, vahearuanne koostati detsembris 2020 ning on liikmetele edastatud. Kaardistamisuuringus osalemiseks või vahearuandega tutvumiseks soovi avaldamiseks palume ühendust võtta arendusnõunikuga.

Kaardistamisuuringu käigus vabatahtlikult esitatud ja anonümiseerimist mitte nõudvaid andmeid säilitatakse Liidus ning kasutatakse edaspidi vastavalt vajadusele ettevõtete ja valdkondade vahelise siseriikliku või rahvusvahelise teadus- ja arendustegevuse alase infovahetuse ja koostöö koordineerimisel. 

Huviavaldused teadus- ja arenduskoostöö käivitamiseks EETL liikmetega on teretulnud.

Aivar Usk, EETL arendusnõunik
e-post: aivar.usk@estonianelectronics.eu